Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru donirao 20.000 KM za pomoć ugroženim područjima

Na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru prikupljeno je 20.000 konvertibilnih maraka za pomoć područjima pogođenim elementarnim nepogodama, poplavama i klizištima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, odnosno u Jablanici, Konjicu i okolnim područjima. Sredstva su prikupljena od strane fakulteta i rektorata Univerziteta, čime je potvrđena zajednička posvećenost humanitarnim ciljevima.

Prikupljena sredstva uplaćena su na račun Muslimanskog dobrotvornog društva Merhamet, jedne od najstarijih humanitarnih organizacija na Balkanu, koja će ih usmjeriti ka onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Posebno nas ohrabruje svjesnost i solidarnost naših studenata. Više od stotinu studenata prijavilo se za pružanje fizičke pomoći i volontiranje u pogođenim područjima. Pored toga, aktivno učestvuju u različitim humanitarnim akcijama, a studenti u Studentskom domu Antalija prikupili su 583 konvertibilne marke, koje su uplaćene na račun Crvenog krsta Grada Mostara.

Također, naše kolege i zaposlenici Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru Nadin Kevelj i Asmir Ugljen u okviru Gorske službe spašavanja - Stanica Mostar boravili su na terenu, pružajući pomoć i podršku pri saniranju područja pogođenih poplavama i odronima, pronalazeći i spašavajući stanovnike odsječenih područja, te dostavljajući pomoć i lijekove.

Podsjećamo studente koji zbog opravdanih i razumljivih razloga nisu u mogućnosti prisustvovati nastavi da će ista biti nadoknađena, a da će svi nastavni materijali i jedinice biti dostupni i oglašeni na predviđenim mjestima (eUNMO).

Još jednom iskazujemo solidarnost i saosjećanje prema svim žrtvama i stanovnicima ugroženih područja koji su pretrpjeli materijalnu štetu. Iskreno se nadamo da će se trenutno stanje sanirati u što skorijem vremenskom periodu.