Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru nastavlja uspješan trend upisanih studenata u prvom upisnom roku i u akademskoj 2024/2025. godini

Rezultati ovogodišnjeg prvog upisnog roka potvrđuju stabilnost i kontinuitet opredjeljenja maturanata za nastavak školovanja na nekom od fakulteta ili univerzitetskih studija na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Približno 700 upisanih studenata u prvom upisnom roku jednak je broju upisanih studenata u prvom upisnom roku prethodnih akademskih godina.

I dalje među aplikantima postoji najveća zainteresovanost za upis na Fakultet informacijskih tehnologija, prateći evropski i svjetski razvoj poslovnih trendova, kao i tržište rada koje je posljednjih godina u intenzivnoj potražnji za stručnjacima iz IT oblasti.

„Povećan broj upisanih studenata u odnosu na prvi upisni rok u prethodnoj akademskoj godini zabilježen je na Ekonomskom fakultetu, Mašinskom fakultetu, Nastavničkom fakultetu i Pravnom fakultetu, te na univerzitetskim studijima Turizam i Dizajn interijera. Aplikanti su iskazali veliko interesovanje za upis novih studijskih programa kao što su Pedagogija i specijalna pedagogija na Nastavničkom fakultetu i studij Mašinstvo na Mašinskom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Također, zadržan je kontinuitet upisa studenata na tradicionalne fakultete i studijske programe na našem Univerzitetu“ saopšteno je sa Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru na čelu sa menadžmentom ulaže posebne napore u modernizaciji studija i studijskih programa, te svake godine pored tradicionalnih studija omogućava studentima upis na moderne studijske programe koji imaju za cilj da nakon završetka osiguraju konkurentnost na tržištu rada. Također, imajući u vidu kvalitetu studijskih programa kao i niže cijene školarina uz pristupačne troškove života u Mostaru, strani državljani sve više pokazuju interes za studiranjem na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru na sva tri ciklusa studija.

Za nepopunjena mjesta predviđena planom upisa, Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru raspisat će drugi upisni rok za I ciklus studija i to u periodu od 26.8. do 13.9.2024. godine, dok je za II ciklus studija (master studij) konkurs za upis studenata otvoren do 4.11.2024. godine.

 

Konkurs za prijem studenata u Studentski dom Antalija je otvoren do 26.8.2024. godine.

Cijene upisnina i školarine su ostale iste kao i prethodnih akademskih godina,  te uprkos sveprisutnoj inflaciji Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru ne planira povećavati školarine za svoje studente.