Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Pismo podrške Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine

Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru izražava svoju duboku zabrinutost zbog potencijalnog zatvaranja Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

U srži kulturnog identiteta Bosne i Hercegovine Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine jedno je od ključnih mjesta koje generira pamćenje i čuvanje kolektivnih vrijednosti. Potpuno lošim odnosom vlasti njeno biće i mogućnost ispunjavanja plemenite misije u čuvanju temeljnih vrijednosti kulture dovedeno je u pitanje. 

Potaknuti činjenicom da se nalazimo u vremenu koje iznutra dramatično ispisuje sopstveni kraj historije, šaljemo otvoreno pismo podrške Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine i njenim uposlenicima alarmirajući javnost i nadležne da odmah poduzmu sve što je moguće da se ispravi višedecenijska nepravda i riješe svi problemi sa kojima se suočava ova ustanova. Njeno postojanje i trajanje osigurava opstojnost svih drugih parametara bosanskohercegovačkog društva i kulture  određujući nam mjesto u civiliziranom svijetu. 

Podsjetimo, i u najtežim ratnim godinama, Nacionalna i univerzitetska biblioteka je kao stub bosanskohercegovačke državnosti i kulture pretrpjela uništenje i gubitak svoga fonda, ali je svojim punim integritetom utemeljenim na bogatoj bosanskohercegovačkoj kulturi dosljedno pružala otpor i čuvala pamćenje unatoč nametnutim diskontinuitetima i ciljanom proizvođenju zaborava. Ne dozvolimo da se ta teška historija ponovi u svom opakom reverzibilnom hodu i sačuvajmo ovu temeljnu ustanovu bosanskohercegovačke kulture jer time osiguravamo budućnost i našoj zemlji i našoj djeci.